Close

februarie 3, 2018

Dr. Leonard Stavrositu, la „Ce se intampla doctore?”, ProTv

Despre boala parodontală, la „Ce se intampla doctore?”| Știrile ProTv:

În emisiunea “Ce se întâmplă doctore?”, de la Ştirile ProTv, prezentată de Oana Cuzino, subiectul prezentat a fost despre boala parodontală, care, din păcate, nu poate fi înlăturată doar cu detartrajul. În ciuda igienei corecte, apar depuneri pe suprafeţele dinţilor, care nu sunt la vedere.

Multă lume apelează la detartraje în asfel de situaţii. Procedura nu este suficientă, însă, şi nu elimină riscul de a face o boală parodontală. Dinţii înghesuiţi sunt locul perfect pentru tartru. Începând cu vârsta de 16 ani, cantitatea de salivă din cavitatea orală a copilului începe să scadă şi acest fenomen va accentua depunerea tartrului. Textura, structura, plină de orificii, care nu are ce căuta pe dinte, vor favoriza dezvoltarea exagerată a bacteriilor şi, mai mult, acestea vor dezvolta produşii lor de metabolism în organism, care sunt toxici şi în cantităţi mari. În aceste condiţii se observă începutul bolii parodontale sau, popular, a parodontozei.

Dr. Leonard Stavrositu, owner Implant3D :

“Se pot depune fel şi fel de bacterii, subgingival, care pot crea, în primul rând, mari plobleme pentru oasele maxilare. Rădăcina fiecărui dinte este fixată în oasele maxilare, prin structuri asemănătoare scripeţilor, aceste legături fiind cele mai sensibile la atacul bacteriilor din tartru. Se inflamează şi apar probleme de mobilitate a dintelui.”

Tocmai de aceea, pe lângă periajele zilnice, sunt necesare detartraje o dată la 6 luni, dar detartrajul înlătura doar tartrul care se vede. Dacă medicul îşi dă seama că există tartru şi sub gingie, vă recomandă aşa numitele chiuretaje subgingivale, adică o curăţare în profunzime a dintelui.

Dr. Leonard Stavrositu, owner Implant3D :

” Chiuretajele subgingivale sunt obligatorii în bolile parodontale. Se pot face şi tratamente cu laser. După curăţarea zonei afectate de sub gingie, este necesar laserul, care sterilizează zona şi astfel devine perfect curată.”

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală este afecțiunea cronică de natură infecțioasă, cauzată de mai multe specii de bacterii din cavitatea bucală. Această boală afectează gingia și țesuturile de susținere a dintelui la nivelul osului (parodonțiul). Netratată, boala parodontală poate provoca deficiențe majore funcționale și estetice, mergând până la pierderea dinților.

Stadiile importante ale bolii parodontale:

1. Gingivita

Este stadiul incipient, primul, al unei boli parodontale. Bacteriile care se depun ca o pelicula în mod constant la suprafața dinților și care prin mineralizare formează tartrul, provoacă inflamația gingiei. Aceasta se colorează în roșu intens, se umflă, devine ușor dureroasă și, de cele mai multe ori, sângerează atunci când te speli pe dinți. Ca tratament, medicul dentist îți poate recomandă igienizarea profesională a cavității bucale. Dacă vei adopta o tehnică de periaj dentar corectă sau dușul bucal (exista aparat speciale de duș bucal, pe care il poti cumpara din magazinele de specialitate) și dacă vei folosi mijloacele auxiliare de igienizare orală conform indicațiilor medicului, gingivita este complet reversibilă.

2. Parodontita superficială

Este stadiul spre care evoluează o gingivită netratată. Între gingie și dinți apare un spațiu prin care placa dentară pătrunde și se atașează la nivelul rădăcinii dinților. Inflamația cuprinde osul și fibrele care susțin dintii în os. Caracteristică este senzația de tensiune la nivelul unui dinte sau grup de dinți, însoțită de durere moderată, mai ales dimineața. Gingia se poate retrage, descoperind rădăcinile dentare, dintii devenind sensibili la variații de temperatura. Igiena orală zilnică practicată corect, precum și un tratament stomatologic adecvat pot preveni avansarea bolii.

3. Parodontita profundă

Reprezintă stadiul final al bolii parodontale, în care osul și fibrele ce susțin dintii sunt distruse în grade variabile. Dintii își pot modifica poziția și pot deveni mobili, afectând vorbirea sau mestecatul alimentelor. Gingia este complet desprinsă de dinte, apărând pungile parodontale, care constituie focare de infecție pentru întregul organism. Distructiile pot fi extrem de importante, ajungându-se la pierderea dinților. Tratamentul, in acest stadiu al bolii parodontale, este complicat, fiind necesare de cele mai multe ori intervenții de chirurgie orală. Igiena orală corectă este indispensabilă pentru stabilizarea bolii.

Cum afli dacă dantura ta este afectată de o boală parodontală? 

Numai medicul dentist poate diagnostica boala parodontală. Pentru a preveni oricare dintre afecțiunile cavității bucale, trebuie să mergi la un control stomatologic cel puțin o dată la 6 luni.                                                             De asemenea, ar trebui să consulți medicul dentist dacă observi unul sau mai multe dintre următoarele semne:
– gingia sângerează sau este colorată roșu aprins, umflată sau dureroasă, în dreptul unui dinte sau grup de dinți;
– gingia este retrasă de pe dinte;
– dintii au început să se miște;
– au apărut modificări în modul în care dintii de sus se întâlnesc cu cei de jos atunci când muști;
– apar pungi de puroi la nivelul gingiei;
– respirația este urat mirositoare sau ai în permanentă un gust neplăcut în gură.

Ce trebuie să faci dacă dantura ta este afectată de boala parodontală? 
– Mergi la controlul stomatologic în mod periodic, o dată la 6 luni. Este cea mai bună metodă de a descoperi și trata boala parodontală într-un stadiu reversibil.
– Folosește o pastă de dinți cu efect dovedit antiinflamator și antibacterian.
– Folosește mijloace auxiliare de igienizare orală, conform indicațiilor medicului dentist.
– Evita fumatul!
– Respectă sfaturile medicului dentist.

Pentru orice alte informatii suplimentare, dar si pentru programari,  puteti suna la numarul de telefon al cabinetului stomatologic Implant3D (0733 173 232) sau ne puteti trimite mesaje (in private) pe pagina noastra  de facebook, unde puteti avea un dialog cu un medic specialist Implant3D.  Clik aici—>  Implant3D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *