Close

noiembrie 21, 2023

Dertartraj Stomatologic si Importanța Îngrijirii Dentare Profesionale

O igienă orală adecvată reprezintă o componentă esențială a îngrijirii generale a sănătății noastre. Pe lângă periajul zilnic și utilizarea aței dentare, o vizită regulată la dentist pentru diverse proceduri preventive este crucială. Unul dintre aceste proceduri este dertartrajul stomatologic, un proces specializat menit să elimine tartrul și placa dentară acumulate pe suprafața dinților. La Implant3D recomandam tuturor pacientilor un detartraj periodic sau alte proceduri de igiena orala, de exemplu in cazurile in care pacientii au implanturi dentare.

Ce este Dertartrajul?

Dertartrajul, cunoscut și sub denumirea de detartraj sau detartrare, este o procedură stomatologică profesională în care se înlătură depunerile minerale de pe suprafața dinților. Aceste depuneri, cunoscute sub numele de tartru sau placa dentară, pot să apară în timp din cauza acumulării de bacterii și resturi alimentare în cavitatea orală.

Procedura Dertartrajului

Procedura de dertartraj este, în general, nedureroasă și se efectuează de către un igienist dentar sau un dentist. Iată pașii obișnuiți ai acestei proceduri:

  1. Examinarea Preliminară: Înainte de a începe dertartrajul, specialistul efectuează o examinare a stării generale a sănătății orale. Acest pas este crucial pentru identificarea eventualelor probleme sau afecțiuni dentare.
  2. Uzul Ultrasunetelor sau Instrumentelor Manuale: Pentru a îndepărta tartrul, pot fi folosite ultrasunete sau instrumente manuale specifice. Ultrasunetele ajută la descompunerea depunerilor, facilitând astfel îndepărtarea lor.
  3. Airflow sau Pulbere de Bicarbonat: Uneori, poate fi utilizată o tehnică numită airflow, care constă în pulverizarea unei pulberi fine de bicarbonat de sodiu pe dinți sub presiune. Aceasta ajută la îndepărtarea petelor și a depunerilor.
  4. Periaj Profesional: Procedura se încheie cu un periaj profesional, utilizând paste și instrumente specifice pentru a lustrui dinții și a oferi o senzație de netezime.

Importanța Dertartrajului

Dertartrajul este esențial pentru menținerea unei sănătăți orale optime. Iată câteva motive pentru care această procedură este atât de importantă:

  1. Prevenirea Bolilor Parodontale: Îndepărtarea plăcii dentare și a tartrului ajută la prevenirea bolilor parodontale, cum ar fi gingivita și parodontita.
  2. Prevenirea Cariei Dentare: Eliminarea depunerilor contribuie la prevenirea dezvoltării cariilor dentare și a leziunilor dentare.
  3. Menținerea Respirației Proaspete: Placa dentară poate contribui la apariția mirosului neplăcut al respirației, iar dertartrajul ajută la menținerea unei respirații proaspete.
  4. Îmbunătățirea Esteticii Dentare: Dertartrajul contribuie la îmbunătățirea aspectului dinților, reducând petele și depunerile inestetice.
  5. Pregătirea Pentru Alte Proceduri: În cazul unor tratamente dentare suplimentare, precum albirea dentară sau procedurile estetice, dertartrajul poate fi recomandat pentru a asigura o bază curată și sănătoasă.

In concluzie, dertartrajul stomatologic nu ar trebui să fie văzut doar ca o procedură cosmetică, ci ca o măsură esențială pentru menținerea sănătății generale a cavității orale. Este recomandat să discutați cu dentistul dumneavoastră despre necesitatea și frecvența acestui tip de procedură în funcție de starea dumneavoastră orală specifică. Prin adoptarea unei abordări preventive, puteți contribui la menținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor pe termen lung.

La Implant3D, datorită tehnologiilor moderne, de ultimă generație, fiecare pacient are garanția unor lucrări personalizate, sigure și trainice.

Consultația și planul de tratament, absolut GRATUITE!
Programează-te din timp, aici pe site, pe pagina noastră de facebook IMPLANT3D, printr-un simplu mesaj privat sau pe whatsapp 0733 173 232

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *