Recomandări esenţiale după implantul dentar
Recomandări importante, de la medicul stomatolog, după operaţia de implant dentar
Implantul dentar , dincolo de faptul că a revoluţionat stomatologia modernă si este soluţia perfectă de a înlocui un dinte (măsea), sau mai mulţi dinţi (măsele), lipsă, este şi una dintre procedurile cele mai scumpe ca preţ din punct de vedere al manoperei stomatologice.
Pornind de la această premiză, nu credem că există vreun pacient care îşi doreşte să piardă implantul dentar mai devreme de termenul garantat de medicul dentist.
De aceea, se impun reguli de întreţinere care trebuie respectate pe perioada post operatorie.
Inserarea implanturilor dentare se face sub anestezie locală, cu sau fără sedarea nervoasă, după extracţia dintelui (măselei) numai în caz că alveola este curată, în caz contrar, după vindecarea totală a acesteia. În cazul în care un pacient nu are suficient os, se va face augumentarea osoasă, după care se va trece imediat la întreaga procedura a implantului sau, după caz, la 6-8 luni.
Încărcarea protetică, adică etapele necesare confecţionării unei lucrări de implanturi, cu inserarea de bonturi şi confecţionarea de coroane dentare, se poate face imediat sau la 3-6 luni, în funcţie de particularităţile clinice ale pacientului.
Ce trebuie sa faceţi imediat după operaţia de implant dentar
După operaţie, poate apărea durere, edem şi echimoze, tumefacţie, dacă pacientul care părăseşte cabinetul stomatologic nu respectă indicaţiile medicului stomatolog.
Tocmai de aceea, imediat după săvârşirea implantului dentar, pacientului i se administrează prima doză de antibiotic şi antiimflamator, împreună cu aplicarea unei pungi de gheaţă pe exteriorul părţii unde s-a efectuat implantul dentar. După plecarea din cabinet, pacientul va respecta tratamentul, cu medicamentele enunţate mai înainte, dar şi recomandările medicului stomatolog.
Atenţie!
- Nu trebuie să faceţi greşeala de a lua aspirină în perioada imediat post-operatorie. Aspirina poate declanşa hemoragii după un implant dentar.
- Punga de gheaţă se va ţine pe obrazul cu implantul dentar 10-15 minute, după care se pune la frigider, tot 15 minute, apoi se aplică din nou 15 minute şi se repetă tot aşa. În felul acesta se reduce riscul formării umflărilor şi vânătăilor.
- Se recomandă repausul la pat şi, deasemenea, evitarea efortului fizic.
- Se recomandă dormitul pe spate, pe 2-3 perne, cu capul ridicat faţă de restul corpului.
Riscuri
Riscul de edem (umflătură) este în primele 48 de ore de la intervenţia chirurgicală şi toţi pacienţii care respectă cu sfinţenie recomandările medicului stomatolog se vor trezi fericiţi a doua zi de dimineaţă, fără umflături şi fără dureri. Cei care uită de punga de gheaţă, vin la cabinet speriaţi, cu faţa umflată şi vânătă. Echimozele, în caz că apar, se pot evita prin aplicarea unor unguente cu heparină pe partea exterioară din dreptul operaţiei.
Recomandari
- Evitarea atingerii cu limba sau cu altceva (mâna) a zonei unde s-a făcut operaţia.
- Pentru a evita o hemoragie post implant, se vor evita: scuipatul, fumatul, suptul şi clătitul energic al gurii.
- Nu suflati nasul dacă implantul se află în partea superioară, vecină cu sinusul maxilar. Gestul poate duce la infectarea plăgii.
La scurt timp dupa operaţia de implant
După 2 ore de la intervenţie, când anestezia îşi pierde deja efectul, se pot consuma deja: alimente moi (supe uşoare, piure) la temperatura camerei şi, atenţie, în niciun caz pe partea operată.
Pentru o vindecare corectă şi rapidă este foarte necesară o bună hidratare (apă, ceaiuri), tot la temperatura camerei. Nu folosiţi în niciun caz paiul pentru a consuma lichidele, pentru că, aşa cum va sfătuiam şi mai devreme, cand va spuneam ca că suptul in aceasta etapa este interzis, poate disloca un cheag sau chiar declanşa o hemoragie.
Igiena orală după implantul dentar
După operaţia de implant dentar, igiena se face normal, ca de obicei, cu excepţia ariei, zonei afectate, unde se recomandă clătirea foarte uşoară cu apă de gură, într-un mod delicat. Altfel, se poate disloca cheagul sangvin sau se poate declanşa o hemoragie.
La o săptămâna de la efectuarea implantului, implanturilor, se scot firele cu care a fost suturată plaga post-operatorie şi medicul stomatolog vă va face o evaluare clinică.
În cazul în care se face o lucrare stomatologică rapidă, adică o încărcare imediată a implanturilor sau a aplicării de proteze fixe, toată procedura se va face a doua zi, după controlul medical post-operator, pentru a acorda timp plăgii să se cicatrizeze şi, în felul acesta, de a exclude total apariţia unei infecţii.
Succes si durată
După realizarea coroanelor dentare, succesul şi durata implanturilor dentare depind de igiena dentară recomandate pacientului de catre medicul stomatolog, care vor fi esenţiale.
Utilizarea aţei dentare, spălatul danturii cu o periuţă interdentară, şi, de reţinut, duşul bucal cu apă de gură, trebuie să se transforme într-o obişnuinţă firească pentru orice pacient.
Pentru orice alte informatii suplimentare, dar si pentru programari, puteti suna la numarul de telefon al cabinetului stomatologic Implant3D (0733 173 232) sau ne puteti trimite mesaje (in private) pe pagina noastra de facebook, unde puteti avea un dialog cu un medic specialist Implant3D. Clik aici—> Implant3D
Lucrari stomatologice complexe, intr-o singura sedinţă